21. juunil 2024. pidas Rail Baltica Business Network Estonia (RBBN) Tallinnas oma aastakoosolekut. Lisaks eelmise majandusaasta aruande arutelule ja heakskiitmisele kuulati ka külalisesinejaid – riigikontrolöri Janar Holm ning Rail Baltic Estonia OÜ juhatuse esimeest Anvar Salomets.

Riigikontrolör Janar Holm andis ülevaate Eesti, Läti ja Leedu riigikontrollide äsjavalminud ühisest auditist Rail Baltica kohta, mis tõdeb, et kolme riigikontrolli hinnangul on Rail Baltica projekti täies mahus lõpuleviimiseks vaja 19 miljardit eurot.

Holm möönis, et algselt kavandatud projekti mahu vähendamine kärbib eeldatavat eelarvepuudujääki 2030. aastaks kolme riigi peale kokku peaaegu poole võrra, kuid avaldas muret projekti eelarve rahastamisallikate ebaselguse osas. Ta märkis, et mitmed olulised kokkulepped, mis on vajalikud rongiliikluse alustamiseks uuel raudteel 2031. aastal (ühise taristu haldamine, majandamine ja vajadusel täiendav finantseerimine) on projekti osapoolte vahel veel sõlmimata.

Rail Baltic Estonia OÜ juhatuse esimees Anvar Salomets tegi kokkuvõtte Rail Baltica uuendatud tasuvusuuringust, mille põhijäreldusteks on, et RB on majanduslikult elujõuline projekt ja selle arvestuslik positiivne otsene netomõju on suurusjärgus 6,6 miljardit eurot. Uuringu koostanud ekspertide hinanangul on kogu RB projekti edenemine tänaseks selline, et Rail Baltica raudteeühendus võiks saada opereerimisvõimeliseks 2030. aastal.

Vaadates tagasi möödunud RBBN tegevusaastale tõdes ühingu juhatuse liige, advokaadibüroo TRINITI partner Tõnis Tamme, et „Rail Baltica Eesti ärivõrgustik on olnud jätkuvalt sillaks RB-st huvitatud ettevõtjate ja RB projekti vedavate organisatsioonide vahel”.

Lisaks kvartaalsetele seminaridele sai möödunud aastal teoks ärivõrgustiku õppereis Läti Vabariiki. RBBN äridelegatsioon külastas Balti riikide ühisettevõtte RB Rail AS peakorterit, kohtuti Läti ettevõtjatega ning vaadati oma silmaga Riia uue pearaudteejaama ja Riia rahvusvahelise lennujaama Rail Baltica reisiterminali ehitustööde edenemist.

Mittetulundusühing Rail Baltica Business Network Estonia loodi 2015. aastal, et anda ettevõtjatele parem võimalus kaasa rääkida uue Rail Baltica raudteega seonduvates küsimustes ning varakult kaasata äriringkondi Rail Baltica arendamisse ja seotud ärivõimaluste kaardistamisse. Aastakoosoleku seisuga kuulub ärivõrgustikku 26 äriühingut ja organisatsiooni, kellest 2 on toetajaliikmed.